Kategorier
Allmänt

Misstänkt för brott?

Personer misstänkta för brott tjänar i regel på vägledning av en kunnig advokat. Beroende på hur allvarligt brottet är kan den misstänkta personen ha rätt till en offentlig försvarare.

Den officiella processen när ett brott misstänks ha begåtts inleds när en person gör en polisanmälan. Anmälan kommer troligtvis från den person som anser sig blivit utsatt för brottet, eller av en person som anser sig ha bevittnat det. Beroende på om polisen har anledning att tro att ett brott har begåtts eller inte, kan de välja att starta en förundersökning. Personen som blivit anklagad för brottet bör vända sig till en advokat så snart som möjligt, för att försäkra sig om att processen går rätt till ur det försvarande perspektivet. Om polisen väljer att starta närmare efterforskningar utses antingen en polis eller åklagare till förundersökningsledare, beroende på vilken typ av brott det rör sig om.

Rättigheter som misstänkt

Om brottet är av allvarligare typ har personen som är misstänkt normalt sett rätt till en offentlig försvarare. Det betyder att staten står för kostnaderna för en advokat, om personen i slutändan frikänns. Om personen däremot blir fälld kan kostnaden för försvaret istället hamna på honom eller henne. Vid lindrigare brott som endast leder till böter måste den misstänkta personen i regel betala själv för att bli försvarad av advokat. Att få juridiskt stöd kan göra stor skillnad i ett brottmål, och alla personer som riskerar böter högre än några tusenlappar rekommenderas att anlita en advokat. Advokatens fokus blir att samla ihop bevis och argumentera för den misstänktas oskuld. Läs mer på denna hemsida: misstänktförbrott.nu